2 februari 2017
Vanaf 17:15 uur

Lezing Charles Groenhuijsen

Hampshire Hotel Avenarius, Dorpsstraat 2, 7261 AW Ruurlo

Lezing Charles Groenhuijsen

Lezing Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen wordt in 1954 geboren in Joure, Friesland. Hij studeert geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Nog voordat hij zijn geschiedenis studie heeft afgerond is Charles Groenhuijsen al als journalist actief, eerst voor het universiteitsblad, later ook bij het ANP. Hij begint na zijn studie direct als reporter bij de Volkskrant, waar hij meteen al het grote binnenlandse nieuws doet. Tussen 1977 tot 1983 doet hij de verslaggeving van de grote thema’s als economie, transport en gezondheidszorg, die op dat moment volop in het nieuws zijn. Hij doet dit op een diepgravende manier.


Groenhuijsen verzorgt lezingen over tal van onderwerpen (zie hieronder) maar nu speciaal over nieuwe technologieën als drones, 3D printing, robots, big data, social media. Er is vaak aandacht voor de mogelijke gevaren. Groenhuijsen onderkent de risico’s maar ziet vooral voordelen. Wereldwijd profiteren mensen ervan. Het maakt hen sterker.

Groenhuijsen: “Nooit eerder kregen zo veel mensen in zo korte tijd op zo veel plekken tegelijk zo veel controle over hun leven”.   De invloed van ‘empowerment’ is ongekend. Voor ondernemers, studenten, vrouwen, boeren. Deze invloed beperkt zich niet het rijke westen maar is ook van onschatbare betekenis voor arme landen en hun bevolking. “Later is al lang begonnen”, zegt Groenhuijsen.

Zijn loopbaan: In 1983 wordt hij TV-verslaggever voor de NOS. Charles valt meteen op door zijn grote vakmatigheid en zijn natuurlijke talent voor het medium televisie, 'the camera loves him'. In 1986 wordt hij de jongste Amerika correspondent ooit. Hij verhuist naar Washington en is daar als hoofd-correspondent verantwoordelijk voor het gehele reilen en zeilen van de verslaggeving vanuit de USA. Kortom hij wordt'onze man in Washington'.

Na zijn werkzaamheden als correspondent in Amerika wordt hij in de jaren negentig, één van de gezichtbepalende presentatoren bij 'Nova'en 'Het Capitool'. In januari 1999 ontvangt Charles Groenhuijsen de Professor Herman Wekker Prijs. Deze onderscheiding wordt om de twee jaar uitgereikt aan de journalist die 'het meest heeft bijgedragen aan de verbreding van informatie over één of meer Engelssprekende landen'.

Hij presenteerde hij 'Verleden van Nederland', een NPS/VPRO-documentaireserie behorend bij de gelijknamige multimediale campagne over onze geschiedenis vanaf de prehistorie tot de 21e eeuw. Voor Omroep Max was hij de drijvende kracht achter de TV-serie BreinGeheim,  12 afleveringen over de laatste stand van zaken over hersenonderzoek. Op Zondagmorgen is hij één van de presentatoren van WNL Op Zondag.

Naast zijn drukke bestaan als TV-man/verslaggever heeft Charles Groenhuijsen het schrijven niet verwaarloosd. Hij schreef naast talloze columns de bestsellers 'Amerikaanse Zaken' en 'Amerikanen zijn niet gek'. Twee boeken waarin hij de Amerikaanse cultuur op bijzondere wijze belicht. Ook schreef hij de boeken 'Leve Nederland' en 'Hoera! Een nieuwe president'.

Charles Groenhuijsen is een gewaardeerd dagvoorzitter tijdens congressen seminars en symposia maar hij is ook prima inzetbaar als spreker over uiteenlopende onderwerpen.

Waar is deze locatie?

Belangrijke informatie

Donderdag 2 februari 2017
Vanaf 17:15 uur
Hampshire Hotel Avenarius
Dorpsstraat 2
7261 AW Ruurlo